Konopné maslo, ktoré môžete poznať aj pod názvom konopné Ghí, patrí medzi indické poklady a využíva sa pri rôznych obradoch. Ide o prepustené maslo bez obsahu bielkovín. Pri jeho výrobe je prečistené od všetkých netukových zložiek, čiže na konci ostáva iba čistý tuk. Konopný extrakt obohacuje maslo o minerály a mastné kyseliny. V článku sa dočítate, aké sú pozitívne účinky konopného masla pre telo, a ponúkneme vám aj jednoduchý recept, podľa ktorého si konopné maslo vyrobíte v pohodlí domova.
Čo obsahuje konopné maslo
Konopné maslo je bohaté na vápnik, horčík, fluorid a fosfor, čo napomáha k zdraviu zubov a kostí. Výživu vlasom a nechtom dodáva vďaka obsahu zinku, a obsahuje tiež draslík a selén. Vysokým obsahom omega 3 a omega 6 mastných kyselín je konopný extrakt veľmi dobre známy, a radí sa preto medzi rastlinné malé zázraky. V konopnom masle nájdeme aj vitamíny A, E, K, B12, kyselinu listovú a beta-karotén. Maslo s obsahom CBD má protizápalové účinky a podporuje prirodzenú imunitu organizmu. Aj napriek vysokému podielu CBD nespôsobuje psychoaktívne účinky.
Prečo je maslo s obsahom CBD považované za kúzelné
Kúzlo konopného masla nepochádza z obsahu CBD, keďže CBD nespôsobuje psychoaktívne účinky. Ide o kúzelné účinky na zdravie a náš organizmus. Maslo Ghí je v Indii vyrábané z kravského mlieka, pričom krava je tam považovaná za posvätné zviera. Prepúšťanému maslu sa preto pripisujú kúzelné a posvätné vlastnosti. Okrem toho, že dobre chutí, je zdravšie ako klasické maslo, dlhšie vydrží a pri vyšších teplotách sa neprepaľuje, to znamená, že je ideálne aj na varenie a smaženie.
Konopný extrakt v konopnom masle posilňuje imunitu, podporuje správne trávenie a znižuje hladinu cholesterolu. CBD je známe aj pre svoju schopnosť upokojiť nervový systém, znížiť krvný tlak, a zároveň podporuje činnosť mozgu. Konopné maslo vám pomôže aj pri kožných problémoch, ako je psoriáza, a maslo môžete aplikovať aj na popáleniny.
Ghí alebo klasické maslo?
Ideálnou voľbou pri výrobe konopného masla je maslo Ghí, pochádzajúce z Indie. Neobsahuje laktózu a alergény, je ľahko stráviteľné, môže sa uchovávať pri izbovej teplote a nepodlieha expirácii. Dokonca sa hovorí, že maslo Ghí zreje ako víno – čím dlhšie ho necháte odležať, tým sa znásobia jeho pozitívne účinky pre organizmus. Je tiež vhodné na vyprážanie, keďže sa neprepáli.
Je však možné, že špeciálne indické maslo na slovenskom trhu nezoženiete. V takom prípade vám na prípravu konopného masla s obsahom CBD postačí aj klasické maslo, ktoré kúpite v každom obchode. Takéto maslo však musíte skladovať v chladničke. Jeho skladovanie nemôže byť nekonečné, ale mali by ste ho spotrebovať maximálne do dvoch týždňov. Naše klasické maslo je ideálne použiť najmä v prípade, že budete konopné maslo využívať na vonkajšie použitie, to znamená na mazanie suchých miest na pokožke alebo popálenín.
Výroba konopného masla priamo vo vašej kuchyni
Konopné maslo zakúpite v každej sieti s CBD výrobkami. Môžete si ho však aj vyrobiť, a to priamo u vás doma. Výroba CBD masla pozostáva z pár jednoduchých krokov.
1. Do strednej veľkého hrnca nalejeme liter vody, ktorú následne privedieme k varu,
2. Na hrniec položíme sitko, do ktorého umiestnime menší hrniec alebo misku,
3. Do misky vložíme maslo, ktoré rozpustíme pomocou pary,
4. Keď je maslo úplne rozpustené, pridáme doňho CBD olej, CBD kvapky alebo CBD tinktúru,
5. Maslo a konopný extrakt poriadne premiešame, a necháme variť aspoň polhodinu,
6. Po uplynutí času maslo prelejeme do sklenenej alebo plastovej nádoby, a necháme ho stuhnúť (môžeme ho vložiť aj do chladničky),
7. Stuhnuté konopné maslo uchovávame v chladničke, pokiaľ použijete špeciálne indické maslo Ghí, môžete ho uchovávať aj pri izbovej teplote na suchom mieste bez priamych slnečných lúčov.
Konopné maslo môžete používať ako do sladkých, tak do slaných pokrmov. Ideálne je tiež nahradenie klasického masla, pretože konopné maslo si bez problémov natriete na pečivo. Maslo s obsahom liečivého CBD vynikne aj v koláčoch či na grilovaných pochúťkach.
Fretčia mama, maliarka podivných ezoterických obrazov a pestovateľka začínajúcej botanickej záhrady v petržalskom byte. Má na starosti externých článkarov, tvorbu obsahu a textov na weboch, popisy, SEO optimalizáciu…