Konopné semená v kuchyni

Zdravé konopné semená

Konopné semienko okrem Omega 3 a 6 mastných kyselín obsahuje i ich kombináciu, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi vyvážená. Omega 3 a 6 mastné kyseliny stoja oproti sebe vo vzťahu, a ten, ak je optimálny, tak sú tieto mnohonásobné nenásytné mastné kyseliny výrazne hodnotnejšie. Pre človeka je ideálny pomer 1 ku 4, konopný olej dosahuje pomer 1:3 a preto má veľmi blízko k optimálnemu stavu.

V mnohých iných rastlinách alebo morských živočíchoch často to tak nie je. Omega 3 a 6 mastné kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri mnohých funkciách v ľudskom tele a rozhodujú o mnohom. Telo si ich však nevie vytvoriť z iných východiskových látok samo a preto prichádza na rad bohatá strava, ktorú je potrebné prijímať, aby sme boli dostatočne zásobení. Už pred zákazom ohľadne konope sa poukázalo na to, že tí, ktorí konzumovali konopné produkty boli oveľa zdravší a dožili sa dlhšieho veku. Takto to bude aj dnes.

Konopné semená so škrupinou – Konopné semená bez škrupiny

V obchode stoja konopné semienka so škrupinou približne 3-krát viac, pričom konopné semienka so škrupinou sú dokonca výrazne drahšie ako normálna pšenica. Z finančných nákladov by malo byť konopné semienko konzumované so škrupinou, ak by bolo bez škrupiny, tak je potrebné vzhľadom na hmotnosť viac konopného oleja. Ak by sme pre konopnú kuchyňu vyprodukovali olej prostredníctvom lisovania za studena, bola by denná dávka, s jednou polievkovou lyžicou, viac ako pokrytá. Obsah oleja v semienkach činí 30%. Kto denne skonzumuje 2 až 6 polievkových lyžíc konopného semienka, mal by to taktiež dosiahnuť. Lisovaný konopný olej by mal  práve pri načatých fľašiach (mal by byť skonzumovaný behom niekoľkých týždňov, aby sa nerozložili tie najhodnotnejšie mastné kyseliny) rýchlejšie starnúť v porovnaní s konopnými semienkami, ktoré sú uskladnené v chlade, suchu a v tmavej miestnosti. Ak sú semienka nelúpané tieto si zachovávajú svoje výživné látky pre kuchyňu ešte i dlhšiu dobu.

Potom by sme sa nemuseli zaoberať otázkou, či je lepšie konzumovať dennú dávku Omega 3 a 6 mastných kyselín s alebo bez škrupín, ale či z týchto škrupín vyplýva niečo negatívne. Nič negatívneho však určite nevyplýva. Ba naopak. Ide o hodnotné vlákniny, z ktorých by sme mali toho ešte viac prijímať. Vláknina je užitočná pri problémoch s trávením, vláknina pri škrupiných konopných semienok obzvlášť. Je to vecou chutí a využitia. Ak Vás pri konzumácii tieto škrupiny nerušia, tak ich jednoducho zjedzte celé. Existujú však aj takí, ktorí chcú do tela prijať predovšetkým konopné proteíny a preto sa odporúča tieto proteíny získať predovšetkým z konopných semienok. Kto upriamil svoju pozornosť na vlákniny, môže tieto škrupiny vylisovať ako zvyšky pri oleji, spracovať ich a vo vyšších dávkach ich skonzumovať. Či to chutí ozaj dobre, to by bola už iná otázka.

Konopné semienka v kuchyni: Nelúpané ako Snack

Chuťové rozdiely konopných semien

Existujú rôzne druhy konope, buď s menšíme jadierkami alebo so stredne veľkými jadierkami. Obe veľkosti sú dobre konzumovateľné, tie so škrupinou musia byť dôkladnejšie prežúvané a to trvá o čosi dlhšie. Lúpané konope má už žiaľ neutrálnu chuť. Kto si ho zamieša medzi Müsli, nebude cítiť jeho chuť. Kto v konopnej kuchyni použije jadierka spolu so škrupinou, zacíti jeho chuť výraznejšie. Kuchári, ktorí pri varení aplikujú konope, odporúčajú, konope krátko na panvici podusiť. Až vtedy sa prejaví  jeho skutočne orechová vôňa. Čo však je potrebné podotknúť je to, že rastlinné oleje dokážu zniesť iba určitú teplotu, preto na pečenie je vhodnejšie použiť teplovzdorné oleje.

 

Kto chce s konopným olejom variť, opekať alebo piecť, mal by zvoliť tie nižšie stupne, pretože iba vtedy sa hodnotné Omega 3 a 6 mastné kyseliny nerozložia a nestratia svoju kvalitu. Kto však rastlinné oleje kvôli vysokým teplotám prepáli, dostane následný produkt. Rastlinný olej so škodlivými zlúčeninami, tie môžu vyvolať rakovinu. Pri procese ohrievania vznikajú rôzne chemické postupy a tieto sčasti nevedú k pozitívam. Či je tento proces silnejší pri opekaní ako pri varení alebo pečení, na túto otázku to by musel odpovedať nejaký skúsený kuchár. Všeobecne je však známe, že konopný olej nie je vhodný na opekanie a nemal by byť až príliš ohriaty.  Najideálnejší spôsob konzumácie je, skonzumovať denne 30% konopných semien spolu s obľúbeným Müsli. Kto skonzumoval konopné semienka spolu so škrupinou a chce ísť následne medzi ľudí, mal si ešte predtým umyť zuby alebo si aspoň dôkladne vypláchnuť ústa: Tie tmavé zvyšky od škrupín sa zarezávajú rady medzi zuby.

Konopné semená na pečenie

Dodatok ku konope (Cannabis) XXL

Hviezdny kuchár Danny Wagenfeld vyhlásil, že pri výrobe konopného masla by sme mali mať teplotu 80 stupňov Celzia. Pri pečení max. 140 stupňov Celzia, to isté by platilo i pri dusení, varení alebo pečení.

0 komentárov k článku “Konopné semená v kuchyniPridajte vlastný →

Pridaj komentár